همه چیز درباره دوربین مداربسته
“دوربین مداربسته” چیست؟
واژه “دوربین مداربسته” برگردان فارسی کلمه انگلیسی closet circuit television یا به اختصار cctv می باشد. معنی لغوی آن جعبه جادویی مدار بسته است و به دوربین هایی گفته می شود که در جای خود ثابت اند.
دوربین مداربسته به کلیه دوربین هایی اطلاق می گردد که در محل خود ثابت بوده و تصاویر را به یک یا چند محل ارسال می کنند. از آنجا که اغلب این دوربین ها در حفاظت، نظارت و سیستم های مانیتورینگ امنیت بکار می رود این واژه بیشتر به همین حیطه بر می گردد اما معنی فنی آن حتی دوربین های ویدیو تلفن و کنفرانس را نیز دربر می گیرد
تاریخچه:
نخستین سیستم مداربسته در سال ۱۹۴۲ میلادی توسط شرکت زیمنس آلمان به منظور مشاهده پرتاب موشک های v2 نصب شد. یک مهندس آلمانی بنام “والتر بروچ” مسئول نصب این سیستم بود.
در آمریکا اولین تبلیغ دوربین مداربسته در سال ۱۹۴۹ مربوط به محصولی با نام “وریکون” بود که در تبلیغات گفته میشد به مجوز دولتی نیازی ندارد.از آن پس سیستم های ضبط تصاویر دوربین مداربسته در برخی پایگاه های فضایی بزرگ جهت ضبط تصاویر پرتاب موشک ها بکار گرفته شد و خیلی زود روی موشک ها نصب شد تا جایی که تصاویر را همراه با صدا به زمین ارسال کرد.
اولین رونمایی از دوربین مداربسته در اماکن عمومی آمریکا در سال ۱۹۷۳ بود. زمانی که در میدان تایمز نیویورک اولین دوربین مداربسته به منظور جلوگیری از جرایم در محدوده نصب شد اما نقش چشمگیری در کاهش جرایم ایفا نکرد. تا ایتکه در سال ۱۹۸۰ دوربین های مداربسته در سطح گسترده ای در سراسر آمریکا بخصوص در مراکز عمومی بکار گرفته شد. بنظر می آمد استفاده از دوربین مداربسته راهی ارزان تر در مقایسه با بکارگیری نیروهای پلیس برای شناسایی جرایم باشد.
بتدریج برخی از حرفه ها و مشاغل بخصوص آنهایی که بیشتر در معرض سرقت قرار داشتند نیز به دوربین مداربسته روی آوردند. در سال ۱۹۹۰ دستگاه های ضبط تصاویر دوربین ها تنها با قابلیت ” ضبط بعد از شناسایی حرکت” وارد بازار شدند که استفاده از دوربین مداربسته را در این کشور بسیار بیشتر کرد. تا قبل از آن، دستگاه های ضبط تصاویر تا حد زیادی از نظر میزان حجم ذخیره و قابلیت ها بسیار محدود بود. از نیمه دوم سال ۱۹۹۰ پلیس دوربین های زیادی را در سطح شهرها بخصوص مراکز عمومی ، مدارس و پروژه های ساختمانی نصب کرد.
در انگلستان نیز استفاده از دوربین مداربسته بسیار متداول شد. شهر “نورفولک” انگلستان نخستین جایی در این کشور بود که دوربین ها در آن نصب شدند.بطور کلی در دهه میلادی بین ۱۹۹۰ تا ۲۰۰۰ استفاده از دوربین های مداربسته در بسیاری از کشورها رواج یافت
انواع دوربین مداربسته
بطور کلی میتوان سیستمهای دوربین مداربسته را به دو دسته دوربین های کابلی و دوربینهای بیسیم یا وای فای تقسیم بندی کرد
سیستم های دوربین مداربسته کابلی از لحاظ تکنولوژي به کاررفته در آنها به دو دسته دوربین های مداربسته تحت شبکه یا IP و دوربین های مداربسته HD یا CVI تقسیم بندی می شوند.
دوربین های مداربسته تحت شبکه یا IP
دوربین های مداربسته AHD یا CVI
از چه نوع دوربین مداربسته ای باید استفاده کنیم؟
آیا تا به حال به فکر امنیت منزل، محل کار، اداره، ویلا، فروشگاه و کارخانه ویا …. بوده اید ؟ سیستم های دوربین مداربسته یکی از بهترین راهکارهای امنیتی است که با ضبط تصاویر و رخدادها بر روی هارد این امکان را برای کاربر فراهم می کند که از تمامی وقایع تصاویری در اختیار داشته باشد.
سیستم های دوربین مداربسته در مکان های مختلف کاربردهای متفاوتی می تواند داشته باشد.
در کارخانه ها برای مشاهده و کنترل خط تولید و حتی نیروی انسانی توسط مدیر کارخانه از راه دور بدون نیاز به حضور در کارخانه، در مکان های عمومی و فروشگاه ها برای کنترل تردد و نامحسوس و غیر فیزیکی، در داخل منازل برای کنترل نوزاد ، کودک، سالمندان وحتی حیوانات خانگی ، در محل های امنیتی برای ثبت وقایع و تحت کنترل قرار دادن کلیه رفت و آمدها به صورت غیر فیزیکی در جاهای مختلف بنا به کاربردهای مختلفی میتوان ازاین سیستم هااستفاده نمود .
کاربرد اصلی و عمده دوربین های مداربسته در سیستم های حفاظتی است اما کاربرد های آن به سیستم های حفاظتی محدود نبوده و از آن فراتر میرود کاربردهایی از قبیل کاربردهای پلیسی و جلوگیری از ارتکاب جرم، نظامی، فضایی ،صنعتی ، کنترل ترافیک ، ارتباطات ویدیویی، و تصویر برداری نامحسوس.
سیستم های دوربین مداربسته را می توان به صورت نا محسوس در مکان های خاص راه اندازی کرد و کنترل آنها را در اختیار گرفت و همچنین قابلیت این را دارند که به شکل شبانه روز و حتی درشرایط تاریکی مطلق اتفاقات رخ داده را ثبت و ضبط کند .
دوربین های مداربسته تحت شبکه یا IP
دوربین های ip نسل جدید دوربین های مداربسته هستند. دوربین های تحت شبکه یا IP از کیفیت تصاویر بسیار بالایی برخوردار می باشند.امروزه بازارهای جهانی تمایل زیادی به دوربین های دیجیتال نشان داده است. این دوربین ها همانگونه که از نامشان پیداست از امواج کاملا دیجیتال برای تحلیل و ارسال داده های تصویر و صدا استفاده می کنند. یعنی برخلاف دوربین های آنالوگ، این دوربین ها از همان ابتدای دریافت تصاویر امواج را دیجیتال می کنند. ضمن بکارگیری از امواج دیجیتال ، آنها تحت بستر شبکه کنترل و مرتبط می شوند. هر دوربین همانند یک وسیله در شبکه عمل می کند و به وسیله شناسه شبکه ip و در قالب الگوها و قوانین شبکه به مرکز کنترل متصل می گردد.
این دوربین ها دارای قابلیت های هوشمندی مانند تشخیص چهره، تشخیص حرکت یا MOTION DETECTION، تشخیص پلاک در دوربین های مداربسته پلاک خوان و …می باشند،که تکمیل کننده نیاز های امنیتی کاربران می باشد.دوربین های تحت شبکه نسل پیشرفته و حرفه ای تر سیستم های نظارتی هستند و در پروژه های حساس با امنیت بالا از دوربین مدار بسته تحت شبکه استفاده می شود چون بسیار ایمن تر و منعطف تر از تمامی محصولات نظارتی هستند.این نوع از دوربین های مداربسته به دلیل تکنولوژی پیشترفته ای که در آنها به کاررفته است از قیمت بالاتری به نسبت دوربین های AHD برخوردار می باشند.
دوربین های مداربسته AHD
دوربین های مداربسته AHD به نسبت دوربین های مداربسته تحت شبکه از تکنولوژی قدیمی تری برخوردار می باشند . این دوربین های مداربسته از کیفیت تصاویر مناسب و قیمت مناسبی برخوردار می باشند و جهت استفاده درمکان های که نیاز ها ی امنیتی بالایی ندارد و یا تعداد کمتری دوربین نیاز است مورد استفاده قرار می گیرد. نسل جدید این دوربین های مداربسته دارای قابلیت های هوشمندی از قبیل تشخیص چهره،تشخیص حرکت و دید در شب رنگی میباشند.
دوربینهای بیسیم یا WIFI
چه زمانی باید دوربین مداربسته بیسیم را انتخاب کنیم؟
راحتی سیستم بیسیم، هنگامی که قصد خرید یک سیستم نظارت تصویری دارید، شما را وسوسه میکند. به این دلیل که میتوانید انعطاف پذیری بیشتری در زمینه نصب دوربینها داشته باشید و تعداد کابلهای مورد نیاز برای اتصال به دوربین را با استفاده از وایفای محدود کنید. اما آیا میدانید که این تکنولوژی چگونه کار میکند و استفاده از آن تحت چه شرایطی مناسبتر است؟
در مورد سیستمهای نظارت تصویری بیسیم، درباره دو نوع تکنولوژی صحبت میکنیم: دوربینهای وایفای و ارتباط بیسیم نقطهبهنقطه.
دوربینهای مداربسته وایفای
دوربینهای مداربسته بیسیم All-in-one برای استفاده خانگی و کسبوکارهای کوچک بسیار محبوب هستند. این دوربینها کوچک، مقرون به صرفه و کاربری آنان آسان است. اما فقط باید در سیستمهای کوچک مورد استفاده قرار گیرند، چرا که قرار داشتن بیش تعداد زیادی از دوربینهای وایفای در یک شبکه، به پهنای باند بسیار زیادی نیاز دارد.
این دوربینها تنها دارای ویژگیهای پایه هستند، بنابراین اگر نیاز به یک ویژگی خاص یا قابلیت پیشرفتهای دارید، گزینههای شما محدود میشود. لازم به ذکر است که تعداد بسیار کمی از این دوربینها با باطری کار میکنند و عمده آنان برای کار باید به برق وصل شود.
ارتباط بیسیم نقطهبهنقطه
اگر نیاز به نصب دوربینهای متعدد در یک منطقه بزرگ و یا به ویژگیهای خاص و پیشرفته دارید، یک سیستم بیسیم نقطهبهنقطه، گزینه بسیار بهتری است. این نوع اتصال به شما اجازه میدهد تا یک سیستم IP را با اتصال دوربینها به آنتنهای بیسیم، به یک سیستم بیسیم تبدیل کنید.
این سیستمها از آنتنهای قدرتمند برای اتصال به فواصل بزرگ استفاده میکنند (اگر چه باید از نظر بصری ایدهآل باشند)، مانند اتصال سیستمهای نظارت در ساختمانهای مختلف یک دانشگاه، فروشگاه و یا پارکینگ. آنتن بیسیم متصل به دوربینها با ایستگاه مرکزی ارتباط برقرار میکنند و تصاویر را به NVR یا VMS منتقل میکنند.
همچنین دوربینهای این سیستم نیاز به برق دارند.
انواع دوربین های مداربسته مورد استفاده در پروژه ها
دوربین BULLET (صنعتی)
استفاده از این دوربین ها برخلاف نامشان در بازار ایران، منحصر به مصارف صنعتی نیست. این دوربین ها که نام اصلیشان دوربین های بادی body camera می باشد دوربین های مکعب مستطیل شکلی هستند که معمولا قابلیت نصب لنز بصورت جداگانه روی آنها تعبیه شده است. از آنجا که سایر دوربین ها قابلیت سوار شدن لنز یا تعویض آن را ندارند از این دوربین ها بیشتر در جاهایی استفاده می شود که زوم یا فکوس مطلوب نیاز باشد.
دوربین های صنعتی با قاب و یا بدون قاب در داخل و یا خارج ساختمان ها مورد استفاده قرار می گیرند.
دوربین های اسپیددام چرخشی
دوربین های چرخشی یا speed dome و یا ptz به کلیه دوربین های مداربسته گفته می شود که قابلیت چرخش دوربین در جای خود بوسیله اپراتور یا اتوماتیک فراهم شده باشد. از این دوربین ها بیشتر در مواقعی استفاده می شود که نیاز است که فرد تصاویر دوربین مداربسته را همزمان نظارت کند. از اینرو فرد می تواند با استفاده از قابلیت ptz سیستم های مداربسته ، دوربین را به هر جهت که می خواهد بچرخاند و در هر جا که می خواهد بدون افت کیفیت تصویر زوم کند. دوربین های اسپید دام به دلیل تعبیه شدن موتور روی آنها از قیمت بالاتری نسبت به سایر دوربین های مداربسته برخوردارند.
دوربین های مینیاتوری یا پین هول
دوربین های مینیاتوری یا mini camera همانگونه که از نامشان پیداست دوربین های مداربسته کوچک متداول در بازار هستند. از این دوربین ها بیشتر به عنوان دوربین های مخفی استفاده می شود. معمولا آنها را در جایی که می خواهند دوربین نامحسوس باشد بکار می گیرند. اکثر دوربینهای مینیاتوری فاقد قابلیت دید در شب هستند.
دوربین مداربسته چشم ماهی یا FishEye
مناسب نصب در محیط های فروشگاهی و سرپوشیده بزرگ با ارتفاع سقف بلند. این دوربینها دارای لنز ثابت 360 درجه میباشد که میتواند تصویر 360 درجه از محیط اطراف را تامین کند.
دوربین های DOME دام یا همان دوربین های مداربسته سقفی
این دوربین ها دارای محفظه شیشه ای ، پلاستیکی و یا فلزی برای جلوگیری ازورود گرد وغبار به شکل حبابی طراحی شده این دوربین ها درزیرسقف نصب میشوند و در انواع مدل های معمولی و دید در شب در بازار موجود است . این دوربین ها غالبا در محیط های داخلی اداری و منازل بیشتر کاربرد داشته ولنزاین دوربین ها ثابت بوده و قابل تنظیم به شکل ۳۶۰ درجه افقی و ۹۰ درجه عمودی هستند . این دوربین ها هم در کیفیت های مختلفی در بازار موجود هستند .
دوربین های IR
به کلیه دوربین ها که از نور مادون قرمز برای تشخیص تصاویر استفاده می کنند دوربین های اینفرارد یا ir گفته می شود. در دوربین های مداربسته از این تکنولوژی بیشتر برای تشخیص تصاویر در تاریکی استفاده می شود. معمولا تعدادی led در اطراف لنز این دوربین ها نصب شده و بوسیله یک سنسور نور در تاریکی روشن می شوند.
تجهیزات مورد استفاده در سیستمهای دوربین مداربسته
دستگاه DVR : جهت پردازش تصاویر و سپس ذخیره تصاویر بر روی هارد، در دوربین های HD مورد استفاده قرار می گیرد.
دستگاه NVR : دستگاه NVR جهت ذخیره تصاویر دوربین های مداربسته تحت شبکه مورد استفاده قرار می گیرد.
کابل شبکه : جهت انتقال تصاویر و داده ها از دوربین مداربسته به دستگاه NVR مورد استفاده قرار می گیرد.
کابل کواکسیال(Coaxial ) : به منظور انتقال تصویر از دوربین به دستگاه پردازش کننده تصاویریا DVR در دوربین های HD مورد استفاده قرار می گیرد.
هارد دیسک: جهت ذخیره تصاویر از هارد دیسک های اینترنال ( داخلی ) استفاده می شود.هارد در دستگاه DVR و NVR نصب می شود.
ادابتور : جهت تامین برق مورد نیاز دوربین به کار می رود.
فیش BNC : جهت اتصال کابل کواکسیال به دستگاه DVR و دوربینهای AHD مورد استفاده قرار می گیرد.
سوکت شبکه : جهت اتصال کابل کواکسیال به دستگاه NVR و دوربینهای تحت شبکه IP مورد استفاده قرار می گیرد.
کاور و باکس محافظ دوربین مداربسته و رک
کلام آخر:
در نهایت این شما هستید که با انتخاب درست خود میتوانید بهترین گزینه ممکن را جهت ایجاد امنیت مناسب در محیط خود انتخاب نمایید، انتخاب یک شرکت مناسب جهت نصب دوربین مدار بسته یعنی اطمینان حاصل کردن از نتیجه بخش بودن این سیستم و در نتیجه آرامش خاطرتان در آینده، شرکت الکامپ با بیش از 20 سال سابقه درخشان و نزدیک به 5000 پروژه موفق میتواند این اطمینان خاطر را برای شما مهیا نماید.
خرید دوربین مداربسته
جهت دریافت مشاوره رایگان و خرید انواع دورربین های مداربسته AHD و تحت شبکه با شماره 09123109528 تماس حاصل فرمائید.